2011. november 14., hétfő

A mézeskalács



      A Mézeskalács, mint fogalom, nekem egyet jelent az illattal, az ízzel, a karácsonyi hangulattal és a kellemes időtöltéssel. Amióta elkezdtem sütni az idei karácsonyi mézeseket, az illatát viszem magammal, amerre járok. 
Sokan kérdezik, milyen parfümöt használok, de olyankor csak mosolygok és elárulom a "titkot". 

Akkor jó a mézes tésztád, ha nincs ideje kivárni a díszítést, mert elfogy. Sokszor előfordul nálunk, hogy a család valamelyik tagja bekap egy kerítést vagy eltűnik egy ablak, ajtó. Nem győzök eleget sütni belőle.

Gondoltam megosztom veletek a mézeskalács számomra bevált receptjét. Innentől kezdve a határ a csillagos ég. 


Hozzávalók:

  A következő anyagokat (liszt 270 g,  1 zacskó sütőpor, 1 teáskanál mézes fűszerkeverék,1 csipet só ,citromhéj, esetleg narancshéj) összekeverjük egy nagy edényben.
Egy másikban felmelegítünk 5 deka margarint 5 deka cukrot, 150 g mézet, 1 vaníliás cukrot.  


Csak annyira kell felmelegíteni, hogy a cukor elolvadjon benne.
majd beleteszünk 1 egész tojást, összekeverjük, és a liszthez öntjük.

Az egészet átgyúrjuk és letakarva pihentetjük 1 egész napig.

Másnap nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük. 200 fokon kb. 8-10 percig. Ha lekenjük egész tojással, akkor fényes felületűre sül. akkor jó, ha világos sárga, illatos, és a tojás kicsit megbarnult a tetején.

Egy napos pihentetés után cukormázzal díszíthetjük. Ettől lesz mosolygós a mézesünk.
Sok sikert kívánok!

Karácsonyfadíszek mézeskalácsból


Nincsenek megjegyzések: